Tips vóór het consult

Tips voor als je bij de huisarts of de specialist op consult komt.

1. Weet wat je wilt vragen en wat je verwacht; schrijf dat van tevoren op. Als je alleen benoemt wat de klacht is, dan weet dat de arts niet wat je verwachting is.

2. Bedenk van tevoren altijd: waarom kom ik nu, met deze klacht, naar de dokter. Doe dat ook bij controleafspraken: kom je alleen omdat het moet, of heb je zelf ook nog vragen?

3. Wees altijd eerlijk. Als je bijvoorbeeld bepaalde medicijnen niet neemt, zeg dat dan en leg ook uit waarom. Overdrijf of bagatelliseer je klacht niet; onjuiste informatie kan leiden tot onjuiste behandeling.

4. Wees redelijk in je vragen. Bespreek open wat je van de arts verwacht, maar ga niets eisen. Een slechte verstandhouding is voor beide partijen onprettig en komt de zorg niet ten goede. Probeer je in te leven in de rol van de arts, dat verwacht je omgekeerd ook.

5. Weet welke medicijnen je slikt (ook die niet zijn voorgeschreven), welke ziekten en behandelingen je in het verleden hebt gehad of nog hebt, voor welke stoffen je allergisch bent.

6. Vermeld bijzonderheden desnoods ongevraagd: dat je zwanger wilt worden, dat een middel eerder bijwerkingen heeft gegeven, dat er bepaalde erfelijke ziekten in de familie voorkomen, dat je recentelijk in de tropen bent geweest etc. Bedenk voorafgaand aan een consult welke informatie belangrijk kan zijn voor de arts.

7. Neem bij belangrijke consulten iemand mee. Twee horen meer dan een en de ander kan bijvoorbeeld aantekeningen maken, zodat jij je kunt concentreren op het gesprek.

8. Spaar geen vragen op. Als je meerdere vragen hebt, geef dat dan bij het begin van het consult aan, de arts kan er dan rekening mee houden. Plan zo nodig een dubbel consult in overleg met de assistente.

9. Controleer aan het eind van het consult of je de arts goed begrepen heeft. Geef in je eigen woorden aan wat je denkt dat er aan de hand is en wat gaat gebeuren. Als dit niet klopt dan kan de arts daar direct op in gaan.

10. Ga uit van de volgende regel: de arts schiet tekort als ik de uitleg niet snap, maar ik ben zelf verantwoordelijk om te zeggen dat ik het niet kan volgen.

Kijk ook op Thuisarts.nl: Hoe verloopt een bezoek aan de huisarts? Je vindt hier extra informatie ter voorbereiding van een consult bij de huisarts.